Keresési mező elrejtése
Rozsdamentes acél

Válassza az MPC rozsdamentes acél tömlőbilincseit

A rozsdamentes acél, RMA vagy a köznyelvben inoxként emlegetett rozsdamentes vasalapú ötvözet, a vason kívül krómból, nikkelből és szénből áll. Ahhoz, hogy az adott ötvözetett rozsdamentes acélnak nevezhessük, legalább 11-12% krómot és legfeljebb 1,2% szénvegyületet kell tartalmaznia. Ezeken felül a rozsmentes acélok különböző típusaiban további elemek is találhatóak, például molibdén, titán, mangán, nitrogén és szilícium.

MPC tömlőbilincsek

Az MPC tömlőbilincsek magas minőségű acélból készülnek, és több-kevesebb rozsdamentes acélt tartalmaznak. A bilincsek anyagösszetételét W betűvel jelöljük, melyet egy 1 és 5 közötti szám követ. Minél magasabb a szám, annál több rozsdamentes acélt tartalmaz a bilincs és annál magasabb a rozsdaállósága. A W5 bilincsek krómból, nikkelből és acélból állnak.

Oxidréteg

A fémkohászatban soha nem használják a „rozsdamentes” kifejezést, mert valójában a rozsdaálló acél is rozsdásodik. A képződő oxidbevonat lezárja a fémet, aminek köszönhetően az alsó rétegek védetté válnak a további rozsdaképződéssel (oxidációval) szemben. Szélsőséges körülmények között vagy a védő oxidbevonat sérülése esetén a helyi rozsdaképződés felgyorsul. Ez az oka annak, hogy a RMA (rozsdamentes acél) megmunkálásakor nem használunk acél szerszámokat és megmunkálás után minden lehetséges szennyeződést eltávolítunk. Ezt nevezik pácolásnak.  

Forrás: Wikipedia